Waterdichting
ProNed plaatst diverse waterdichtende technologieën
Constructies afsluiten voor water kan op verschillende manieren worden gedaan. Voorafgaand aan de bouw maar in sommige gevallen ook achteraf. Waterdichting is noodzakelijk bij ongewenste watertoetreding in een bouwwerk, bijvoorbeeld door lekkages, grondwaterstand, regen e.d. Producten die we hiervoor gebruiken zijn;
- Zwelbanden en strippen
- Spuitrubbers
- Hydrofobeermiddelen
- Injectiesystemen
- Bitumen en cementgebonden coatings
- Vochtmembranen
Wat is een vochtmembraan?
Naast rechte vlekken bevat alle bouwwerken andere soorten oppervlakken, hoeken, bochten, voegen of dilataties. Het is van groot belang om bij voegen waterdichting toe te passen om zo de kans op bijvoorbeeld lekkages te voorkomen. Het niet afdichten van voegen en dilataties kan ongemerkt veel schade met zich meebrengen.
Een vochtmembraan is een gewapende afdichting van voegen. Zo’n vochtmembraan toepassen is een van de manieren om opstijgend vocht te blokkeren. Het is van groot belang om voegen af te dichten om zo de kans op bijvoorbeeld lekkage te voorkomen.
Waarom een vochtmembraan?
Een vochtmembraan kan ingezet worden voor verschillende doeleinden zoals;
- Lekkage voorkomen
- Beschermen tegen vocht
- Voorkomen van waterschade
Voordelen
Het aan laten brengen van een vochtmembraan kent vele voordelen waaronder;
- Chemisch bestendig
- Zeer flexibel
- Waterdicht
- UV-bestendig
- Waterwerend
- Snel uithardend
Soorten vocht
Vocht kan op verschillende manieren doordringen en laat hierbij vaak een hoop schade achter. Enkele voorbeelden van vocht zijn condensatievocht, opstijgend vocht en doorslaand vocht.
ProNed pakt met name vochtproblemen aan in de infrastructuur. Betonconstructies zoals bruggen, viaducten, kelders en onderdoorgangen zijn voor ons bekend om vochtwerende maatregelen te plaatsen.
Condensatievocht
Deze vorm van vocht is nooit geheel te voorkomen want vrijwel alles wat wij doen veroorzaakt vocht. Douchen, badderen, bereiden van eten, drogen van kleding maar ook uitademing zorgt voor een hogere luchtvochtigheid. Door regelmatig een pand, gebouw of woning te ventileren kun je condensatievocht verminderen en dus de kans op schade verlagen.
Opstijgend vocht
In Nederland leven we in zeeklimaat waardoor er dus veel water in de bodem zit. Onder een pand, gebouw of constructie is dit dus niet veel anders. Opstijgend vocht kan schadelijk zijn voor de fundering en muren van een gebouw of constructie. Wanneer het vocht diep is doorgedrongen kan er blijvende schade ontstaan. Opstijgend vocht is gelukkig eenvoudig te behandelen en daar helpen wij graag bij!
Doorslaand vocht
Doorslaand vocht is een veelvoorkomend probleem bij oudere panden of huizen die schade hebben opgelopen aan de buitenmuren. De oorzaak van deze schade kan erg uiteenlopen zoals door klimplanten, botsingen en scheurvormingen. Doorslaand vocht wordt veroorzaakt door regen, hagel en sneeuw. Wanneer een muur dus beschadigd is, is deze niet meer beschermt bij neerslag. De neerslag slaat in op de gevel waardoor het vocht binnendringt in de muur. Hierdoor ontstaat er schade aan zowel de binnen- als de buitenmuur.
Soorten ondergronden
Vochtmembranen worden in verschillende soorten situaties toegepast zoals;
- Wandeldekken
- Brugdekken
- Parkeergarages
- Parkeerdaken
- Tunnels
- Kelders
Voorbehandeling
Vooraf dient de ondergrond vrij te zijn van oneffenheden en eventuele scheurvormingen. Vaak brengen we vooraf een primer aan voor een betere hechting van het membraan.