Sluiten

Direct een offerte aanvragen

Vul onderstaand formulier in en vraag direct een offerte aan!


  Voegmortels

  Wat is een voegmortel?

  Voegmortels zijn in principe elke soort mortel dat door zijn waterige of zanderige consistentie, eenvoudig in holtes, voegen of ruimtes kan worden aangebracht of gepompt. Er is een onderscheid tussen het gebruik van voegmortel voor particuliere doeleinden zoals het voegen van terrasstenen, keramische tegels, binnen of buitenshuis, vloer- of tuintegels en het gebruik van voegmortel voor infrastructurele doeleinden.

  Bij voegmortel dat gebruikt wordt bij infrastructurele projecten denken we aan het voegen van openbare straatwerken, marktpleinen en taluds met als hoofddoel onkruid vorming effectief te voorkomen. Het aanbrengen van voegmortel wordt vaak gecombineerd met verdere conserverende werkzaamheden. Voegmortel is bestand tegen alle soorten van reiniging, ook hogedrukreiniging, hevig regenval, vorst en strooizout en bestendig tegen de meeste chemicaliën.

  Van de drie grote groepen werkzaamheden waarin ProNed uitmuntend is (REINIGEN, BESCHERMEN en BEHOUDEN) staat het aanbrengen van voegmortels voor BESCHERMEN en BEHOUDEN.

  ProNed heeft in de afgelopen jaren ruime ervaring opgedaan in de verwerking en applicatie van voegmortels, zoals onder andere bij een talud van een onderdoorgang in Amsterdam. Hier hebben we een voegmortel aangebracht waarna het talud is voorzien van nieuw schilderwerk en prachtige kunstuitingen.

  Voegmortel is breed inzetbaar. Van klein tegelwerk tot het grote straatwerk. Denk hierbij aan het straatwerk rondom een rotonde of het straatwerk van een marktplein maar ook het tegelwerk op een talud. Afhankelijk van de ondergrond kiezen we het meest geschikte  toe te passen voegmortel.

  In praktijk wordt meestal een van de volgende soorten voegmortel toegepast:

  • een cementgebonden voegmortel
  • een epoxy gebonden voegmortel
  • een voegmortel op basis van een watergedragen acrylaat

  Cementgebonden voegmortel

  Ideaal voor bestrating is cementgebonden voegmortel. Deze voegmortel is geschikt voor alle soorten klinkers, tegels en waaltjes en heeft in de regel snel uithardende eigenschappen. Het is een component mortel met trascement en kunsthars waardoor een zeer sterke verbinding ontstaat.

  Cementgebonden voegmortel wordt al jaren met een prima resultaat gebruikt wat bij een normale belasting en gebruik van niet agressieve schoonmaakmiddelen in de loop van jaren nauwelijks verandering ondergaat.

  Wanneer er echter onderhevig frequent zuurhoudende of ongeschikte schoonmaakmiddelen worden toegepast, kan dat, zeker gecombineerd met de slijtage veroorzaakt door zware mechanische belasting, tot versnelde degeneratie van de voegen leiden.

  Epoxy gebonden voegmortel

  Voor alle ondergronden onderhevig aan grote chemische belasting geniet een epoxy voegmortel verreweg de voorkeur.

  Het oppervlak van cementgebonden mortel is poreus en biedt daardoor aan vuil en bacteriën de mogelijkheid om zich te hechten en verzamelen in de poriën. Een epoxy mortel is daarentegen egaal en glad, niet waterdoorlatend en slijtvast. Epoxy voegen laten zich makkelijk reinigen en zijn uitstekend resistent tegen chemische schoonmaakmiddelen zuren, vetten en logen.

  Epoxy mortels zijn uitstekend geschikt voor tegelwerk van (openbare) zwembaden, laboratoria, wellnessruimtes, fabrieken, openbare toiletten.

  Voegmortel op basis van watergedragen acrylaat

  Bijzonder geschikt daar waar slechts een zeer minimale voegbreedte beschikbaar is waardoor het niet mogelijk is om een cementgebonden of een epoxy voegmortel te gebruiken. Watergedragen suspensie met acrylaat is in het bijzonder geschikt voor het beschermen van poreuze bestratingsmaterialen en voor het binden van zandvoegen.  Door het gebruik van voegmortel op basis van watergedragen acrylaat ontstaat een transparante filmvorming over de bestrating waardoor het niet geschikt is voor gladde en niet-poreuze materialen.

  Voegmortel op basis van watergedragen acrylaat bindt de zandvoegen tussen de klinkers en beschermt deze tegen erosie door onkruid en wind. Het vormt een bijzonder sterke bescherming tegen vuil en maakt het oppervlak enigszins waterafstotend.

  Duurzaam en milieuvriendelijk onkruidvrij

  In Nederland en België is het pesticiden gebruik voor onkruidbestrijding op verharde oppervlakken niet toegestaan. De gemeenten zijn bij het bestrijden van onkruid op alle onkruid gevoelige plekken zoals:

  • taluds
  • bushaltes
  • parkeerterreinen
  • trottoirs
  • vluchtheuvels
  • marktpleinen
  • lantaarnpalen
  • fietsenstallingen
  • schoolpleinen
  • tunnels
  • onderdoorgangen,

  vaak aangewezen op het gebruik van alternatieve middelen zoals hete lucht, branden en heet water. Deze middelen werken slechts tijdelijk, zijn zeer tijdrovend en dus kostbaar en moeten regelmatig herhaald worden. Het is beter om de maatregelen tegen onkruidvorming preventief te nemen.

  Professioneel gebruik van voegmortel is een effectief middel om onkruid vorming voor een lange periode te beperken zeker wanneer men naast het voegmortel ook verdere op duurzame conservering gerichte stappen onderneemt. Toekomstig onderhoud wordt hierdoor tot een minimum teruggebracht. ProNed biedt een permanente oplossing voor het ongewenste groen.

  Het meeste onkruid gedijt juist op plaatsen waar geen verkeer komt en waar niet of weinig gelopen wordt. Als een kostenbesparende oplossing, is het in grotere loopgebieden vaak afdoende om in plaats van het gehele loopgebied slechts de eerste halve meter uit de gevel te voegen met het juiste voegmortel.

  Voegmortels als fixatiemiddel

  Bestrating blijft keurig op zijn plaats door het gebruik van voegmortels. Losliggende bestrating is niet alleen lelijk maar kan ook zeer gevaarlijk zijn. De losliggende wiebelende stenen in randen rondom pleinen en speelplaatsen worden weer egaal en veilig gemaakt door het toepassen van het juiste voegmortel.

  In taluds ontstaan er door onkruidvorming vaak losliggende stukken in de tegelverharding. Deze bieden vrij spel aan vandalisme maar ook aan verdere uitspoeling door regenwater. Reparatie en opvulling door voegmortel is ook voor dit probleem de juiste oplossing.

  Op marktpleinen is veel verkeer van bevoorrading, opbouw van marktstalletjes, bezoekers en passanten. Het is onvermijdelijk dat de bestrating hieronder lijdt. Door het frequent schoonspoelen van marktpleinen en het regenwater is uitspoeling van het voegmateriaal en dientengevolge loszittende onregelmatige bestrating met hoogteverschillen niet te vermijden. Dergelijke beschadigde bestratingen zijn makkelijk te herstellen en te verstevigen met het juiste voegmortel.

  Hoe wordt een voegmortel verwerkt?

  De voegmortel bestaat uit 2-componenten welke met elkaar vermengd worden. Vervolgens wordt de mix toegevoegd aan 25 kilo vulstof. De massa wordt daarna aangebracht op de uitgespoten voegen van het talud om deze daarna in de voegen te verdelen.

  Voordelen van een voegmortel

  • Veilig in gebruik
  • Voor verschillende voegbreedtes en -dieptes
  • Waterdoorlatend en daardoor vorstbestendig
  • Beter voor het milieu en duurzaam schoon
  • 1-component samenstelling
  • Duurzaam onkruidvrij
  • Zeer lange levensduur
  • Verschillende kleuren mogelijk
  • Maakt het straatwerk stevig en stabiel
  • Eenmalig investering en dan onderhoudsvrij voor jaren
  • Geen periodieke onderhoudskosten
  • Strooizout en diverse chemicaliën bestendig
  • Bestand tegen uitspoeling bij wateroverlast en overstroming

  Zet de eerste stap

  Meer info of een offerte aanvragen?

  Voor alle informatie over duurzame onkruidbestrijding kun je bij ons terecht. Wij hebben verschillende oplossingen paraat en we vertellen je er graag meer over. Natuurlijk wisselen we graag eens van gedachten! Je kunt ook een offerte aanvragen voor het laten aanbrengen van een voegmortel. Contact met ons opnemen kan via info@proned.nl of door te bellen naar 0418 510 066.
   Start jouw project

   Samen met ProNed