Sluiten

Direct een offerte aanvragen

Vul onderstaand formulier in en vraag direct een offerte aan!


  Voegmortel

  Wat is een voegmortel?

  Voegmortels zijn in principe elke soort mortel dat door zijn waterige of zanderige consistentie, eenvoudig in holtes, voegen of ruimtes kan worden aangebracht of gepompt. Er is een onderscheid tussen het gebruik van voegmortel voor particuliere doeleinden (voor o.a. tuintegels, terrasstenen en keramische tegels) en het gebruik van voegmortel voor infrastructurele doeleinden.

  Bij ProNed zijn we gespecialiseerd in voegmortel voor infrastructurele doeleinden. Denk hierbij aan het straatwerk rondom een rotonde, het straatwerk van een marktplein en het tegelwerk op een talud.

  Naast het feit dat voegmortel onkruidvorming effectief tegengaat, zorgt voegmortel ook voor een langere levensduur van de bestrating. Voegmortel is bestand tegen alle soorten van (hogedruk)reiniging, hevig regenval, vorst, strooizout en de meeste chemicaliën.

  Elk project tot een succes

  Het aanbrengen van voegmortel wordt vaak gecombineerd met andere conserverende werkzaamheden. ProNed heeft in de afgelopen jaren ruime ervaring opgedaan in de verwerking en applicatie van voegmortels, zoals onder andere bij een talud van een onderdoorgang in Amsterdam. Hier hebben we een voegmortel aangebracht, waarna het talud is voorzien van nieuw schilderwerk en prachtige kunstuitingen.

  Verschillende soorten voegmortel

  Voegmortel is breed inzetbaar. Afhankelijk van de ondergrond, de wensen en de eisen kiezen we het meest geschikte variant. In praktijk wordt meestal een van de volgende soorten voegmortel toegepast:

  • een cementgebonden voegmortel
  • een epoxy gebonden voegmortel
  • een voegmortel op basis van een watergedragen acrylaat
  Cementgebonden

  Ideaal voor bestrating is een cementgebonden voegmortel. Deze is geschikt voor alle soorten klinkers, tegels en waaltjes en heeft in de regel snel uithardende eigenschappen. Het is een component mortel met trascement en kunsthars waardoor een zeer sterke verbinding ontstaat.

  Cementgebonden voegmortel wordt al jaren met een prima resultaat gebruikt wat bij een normale belasting en gebruik van niet agressieve schoonmaakmiddelen in de loop van jaren nauwelijks verandering ondergaat.

  Maar, wanneer er zuurhoudende reinigingsmiddelen op de ondergrond worden toegepast kan dat (zeker in combinatie met zware mechanische belasting) tot versnelde degeneratie van de voegen leiden.

  Epoxy gebonden

  Wanneer een ondergrond onderhevig is aan grote chemische belasting, is een epoxy voegmortel de beste keuze.

  Het oppervlak van cementgebonden mortel is poreus en biedt daardoor aan vuil en bacteriën de mogelijkheid om zich te hechten en verzamelen in de poriën. Een epoxy mortel is daarentegen egaal en glad, niet waterdoorlatend en slijtvast. Epoxy voegen laten zich makkelijk reinigen en zijn uitstekend resistent tegen chemische middelen, zuren, vetten en logen.

  Epoxy mortels zijn uitstekend geschikt voor tegelwerk van (openbare) zwembaden, laboratoria, wellnessruimten, fabrieken en openbare toiletten.

  Watergedragen acrylaat

  Is de voegbreedte zeer minimaal, dan is het aanbrengen van een cementgebonden of epoxy mortel niet mogelijk. In dit geval kiezen we voor een watergedragen suspensie met acrylaat. Deze is bijzonder geschikt voor het beschermen van poreuze bestratingsmaterialen en voor het binden met zandvoegen. Het vormt een bijzonder sterke bescherming tegen vuil en onkruid en maakt het oppervlak enigszins waterafstotend.

  Door het gebruik van een voegmortel op basis van watergedragen acrylaat ontstaat er een transparante filmvorming over de bestrating. Dit maakt dit type niet geschikt voor gladde en niet-poreuze materialen.

  Duurzame onkruidbestrijding

  In onder meer Nederland en België is het niet toegestaan om chemische onkruidbestrijding te gebruiken. Dat geldt voor particulieren, maar ook voor bedrijven en gemeentes. En laatstgenoemde partij heeft veel onkruidgevoelige plekken in onderhoud waaronder:

  • taluds
  • bushaltes
  • parkeerterreinen
  • trottoirs
  • vluchtheuvels
  • marktpleinen
  • lantaarnpalen
  • fietsenstallingen
  • schoolpleinen
  • tunnels
  • onderdoorgangen,

  Als alternatief voor pesticiden gebruiken zij vaak hete lucht, branden en heet water. Deze middelen werken slechts tijdelijk en zijn tijdrovend en kostbaar omdat regelmatig herhalen noodzakelijk is.

  Professioneel gebruik van voegmortel is een effectief middel om onkruidvorming voor een lange periode te beperken. En wij van ProNed helpen je daar graag bij en bieden je een permanente oplossing voor het ongewenste groen.

  De ideale oplossing, die maken we graag in samenspraak met jou. Op basis van onze ervaring kunnen we je voor elke situatie advies bieden. Zo adviseren we in grotere loopgebieden om in plaats van het hele gebied alleen de eerste halve meter uit de gevel te voegen. Het meeste onkruid gedijt namelijk op plaatsen waar geen verkeer komt en waar niet of weinig wordt gelopen.

  Voegmortels als fixatiemiddel

  Bestrating blijft keurig op zijn plaats door het gebruik van voegmortels. Losliggende bestrating is niet alleen onooglijk, maar kan ook zeer gevaarlijk zijn. Wiebelende stenen in randen rondom pleinen en speelplaatsen worden weer egaal en veilig door de toepassing van de juiste voegmortel.

  In taluds ontstaan we door onkruidvorming vaak losliggende stukken in de tegelverharding. Deze bieden vrij spel aan vandalisme, maar ook aan verdere uitspoeling door regenwater. Reparatie en opvulling door voegmortel is ook voor dit probleem de juiste oplossing.

  Op marktpleinen is veel verkeer van bevoorrading, opbouw van marktstalletjes, bezoekers en passanten. Het is onvermijdelijk dat de bestrating hieronder lijdt. Door het frequent schoonspoelen van marktpleinen en regenwater is uitspoeling van het voegmateriaal als gevolg van loszittende bestrating onvermijdelijk. Dergelijke beschadigde bestratingen zijn eenvoudig te herstellen en verstevigen met de juiste voegmortel.

  Hoe wordt een voegmortel verwerkt?

  Voegmortel bestaat uit 2-componenten die met elkaar vermengd worden. Vervolgens wordt de mix toegevoegd aan 25 kilo vulstof. De massa wordt daarna aangebracht op de uitgespoten voegen van het talud om deze daarna in de voegen te verdelen.

  Eigenschappen
  • Veilig in gebruik
  • Voor verschillende voegbreedtes en -dieptes
  • Waterdoorlatend en daardoor vorstbestendig
  • Beter voor het milieu en duurzaam schoon
  • 1-component samenstelling
  • Duurzaam onkruidvrij
  • Zeer lange levensduur
  • Verschillende kleuren mogelijk
  • Maakt het straatwerk stevig en stabiel
  • Eenmalig investering en dan onderhoudsvrij voor jaren
  • Geen periodieke onderhoudskosten
  • Strooizout en diverse chemicaliën bestendig
  • Bestand tegen uitspoeling bij wateroverlast en overstroming

  Zet de eerste stap

  Meer info of een offerte aanvragen?

  Voor alle informatie over duurzame onkruidbestrijding kun je bij ons terecht. Wij hebben verschillende oplossingen paraat en we vertellen je er graag meer over. Natuurlijk wisselen we graag eens van gedachten! Je kunt ook een offerte aanvragen voor het laten aanbrengen van een voegmortel. Contact met ons opnemen kan via info@proned.nl of door te bellen naar 0418 510 066.
   Start jouw project

   Samen met ProNed